Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bátran aukciózni

2012.08.05

Elmehetünk turiba igény és ízlésszinttől függően hagyományos vagy krém minőség után kutatva. Vagy kényelmesen otthonról rámutathatunk: ez kell! Sok időnek tűnik, de ha visszaszámolok, kb. 5 éve aukciózok a vaterán, teszveszen és 3 éve a zsibvásáron. Összeszámolni sem merném, hogy mennyit költöttem ott ruhákra. Sok kicsi sokra ment. Ami igazán nagy baj az az, ha így sem férünk a szekrénybe, mégis olyan darabot választunk, amit méret, anyag és egyéb eltérések miatt nem tudunk hordani. Ez  - bárhogy szépítjük - eléggé szívás.

aukcios-kalapacs.jpg

Mit lehet tenni, hogy ezt elkerüljük? KÉRDEZZÜNK! Sok aukciónál félinformációkkal dobálnak fel ruhákat, nem ritka, hogy méretinformációt is mellőz a leírás. Ha valami megtetszik, kérjünk pontos méreteket és legyünk tisztában a sajátunkkal. Amennyiben az anyag milyensége érdekel, vagy, hogy hogyan néz ki felvéve a ruha, próbálunk infót, képet kérni. Nézzük meg más érdeklődő kérdéseire adott válaszokat. Sokszor a fotó is csalóka, pl. a vaku is módosít a színeken. 

Néhán eladónál taktika, hogy kevés infót ad és csak kérdésre árulja el, ha van hibája a terméknek, pl. tiszta göbös, otthonra sem venném fel, kivehetetlen folt van rajta, megbomlott a varrás. 

Évek alatt kialakult egy olyan kapcsolatrendszer, akikhez visszajárok. A teszveszen és a zsiben is van két csajszi, akiktő ékszert szerzek be. Egyikük egyedi ékszereket készít saját kezűleg, másikuk viszonteladó. Ugyanígy megvan a ruházati kapcsolatrendszer is, melynek köszönhetően akár kedvezmények is kicsikarhatók. 

Bevallom sokszor impulzív módon vásároltam: tetszett és megszereztem. Több 10 ruha van, amik azért állomásoznak nálam, mert méretprobléma merült föl. A kiválogatott ruháimmal együtt akár egy üzletet is meg tudnék tölteni velük.

kozosseg-aukcio.jpg

Az aukciózás kétségtelen előnye, hogy már egészen jól értek a különböző anyagokhoz, megtanultam sok szakkifejezést, amik a ruházati termékekhez kapcsolhatók (peplum, zsabós, passzés, roll-up, capri, madeirás, stb.). Gyakorlatilag ez egy fél szakma: ruházati eladó. Már ránézésre is jól belövöm egy adott ruha méretét, akár márkáját. Az aukciós fotók csalókák, főként méretarány tekintetébe, tehát fotó alapján természetes nem megy a méret megtippelése.

Ügyesen és körültekintően választva nagyon klassz darabokat foghatunk ki és csak ritkán fogunk mellé. Más kérdés, hogy a növekvő postai díjak mellett meddig lesz létjogosultsága az efféle vásárlásoknak.