Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Délnyugatról lólépésben I.

2013.09.02


Elérkezett végre a mi nyaralásunk is. Na, nem külföldre fizetünk be egy puccos útra. Az sem rossz, de csak akkor, ha van rá pénz. Ha nincs, akkor marad más. Muszáj néha kimozdulni otthonról és ha csak időlegesen is, de hátrahagyni az apró-cseprő gondokat.

A Komló rallyn kezdtünk. A szálásunk Mánfán volt egy kis fa vendégházban, ami először nem volt szimpatikusan, de aztán magamhoz híven egy nap alatt belaktam. :) Megismerkedtem a kerítés túloldalán lévő arab telivérekkel és a gazdasszonyunkkal is jól elcseverésztem esőben a szőlőlugas alatt vagy a tornácon. Lengyel alföldi juhászkutyákat (PON) tenyészt, elkötelezett híve a fajtának. Gyönyörű környezetben neveli őket. www.romantyk.hu)

img_4121a.jpg

img_4130a.jpg

 

   hello.jpg

Forrás: www.ponlap.hu

Sokat tanultam tőle és rég élveztem valakivel ennyire a beszélgetést. Felolvasott nekem egy lengyel dietetikus Dr. Jan Kwasniewski Optimális táplálkozás című könyvéből. Az írót orvosi Nobel-díjra is jelölték, melyet végül a gyógyszerészeti kamara vétózott meg. Többek közt az egyes típusú cukorbetegségre kínált megoldást diétás tanácsaival, amihez finoman szólva a gyógyszeripar érdekeit sértette. Magyarul sajnos nem tudok róla, hogy megjelent volna a könyv, viszont

itt találtam étrendet és rövid leírást a módszer lényegéről. Az étrend alapja a zsír-fehérje (3:1) egyensúly megtartása. Az életmódrendszer alapján a szállásadónk kilenc kilót fogyott és elmondása szerint ketten a férjével hetente 30 db tojást fogyasztanak.

 

Pécs számomra egy nagy fejlődést mutató város. A Fő útján végiggurulva gyönyörűen látszik az az öt templom, amik után a német nyelv a várost egyszerűen Fünfkirchennek hívja.

Komlón a Főtér a legjobb, azon kívül nem sok mindent ad élményben, viszont ha arra jártok érdemes betérni ott egy töltött lángosra, amit az emeleti nyitott folyosóról lenézve lehet elfogyasztani. Mivel itt már az őszi idő bemutatkozott, így elővehettem az újonnan szerzett KIK-es kabátomat. Jól vizsgázott őszből. Nem fáztam benne és kényelmes volt, amikor kaptunk egy kis esőt, csak feldobtam a csuklyát.

fenykep-0052a.jpg

A töltött lángososom

Mánfáról egyenesen Hévízre mentünk. Balatonszentgyörgyön viszont elfogyott a muníció ezért sürgősen ebédelni kezdtünk. :) A Csillagvár étteremben kértünk egy két személyes tálat 2100Ft-ért, amit elvittünk és még vacsorára is bőséges volt. Arról nem is beszélve, hogy a légköri viszonyok kedvezőek voltak egy tuba kialakulására. Sajnos fotózni már nem tudtuk, de végre élőben is láttam egyet, amivel egy íratlan bakancslistán gyarapodtak a pipák egy megtervezhetetlen és csupán a szerencsén alapuló vágyam teljesült. :)

 

Hévíz szépen kiépített külföldi vendégektől zsongó település. Ez az árakon is meglátszik. 200Ft egy gömb fagyi és 450-től kapsz egy szelet sütit. A három nap alatt kihasználtuk az Ágnes Hotel ingyenes szolgáltatásait (medence, szauna, pezsgőfürdő). A nyakig érő medencében nagyon jólesett az úszás. Ki is használtam minden alkalmat rá, ezért kedd estére már beálltak a karjaim, de nem bántam. Természetesen a tófürdőt sem hagytuk ki. 3 órásra fizettünk be, ami 2600Ft/fő, plusz 600Ft volt az úszógumibérlés. (+1000 a kaució) 1790Ft-ért ettünk ketten egy adag rakott zöldbabot. Kértünk műanyag poharat és ivóvizet ittunk, mert pl. fél liter kóla 590Ft volt.

Belevetettük magunkat a nyugdíjak nénik közé. Már a lépcsőről lelépve furcsa érzés volt, hogy nem ér le a lábam és hiába nyújtóztattam, semmi. Utána kicsit jobban megbarátkoztam a fekete gumibelsővel, mert szeretettem volna, ha végig velem marad. Először kapaszkodótól kapaszkodóig úsztunk, mit úsztunk, odavergődtünk, míg rá nem jöttünk hogyan lehet ott közlekedni. Kicsit érdekes érzés, amikor bent a tóban lebegsz a vízen és próbálod elképzelni, hogy na most akkor mivel fogod tölteni az elkövetkező három órát. Lebegéssel?  Aztán elevickéltünk a tavirózsákig, majd onnan a túloldalba. Megtudtuk, hogy az enyhén radioaktiv víz megemeli a vérnyomást, ezért nem tanácsos úszni benne. (már mindegy). Amikor a tó  végének közepén vagy az adott helyzetben ez az információ elveszíti létjogosultságát. 

Hévízről Sármellékre robogtunk szoci épületek mögött modern picike repteret látni. Aztán a Kis-Balaton és élővilága következett annak minden szépségével és pollenével. Zalaegerszegen menzáztunk egy jót: Krumplifőzelék fasírttal és kancsós csapvíz. Ehhh..

Szombathelyre délután értünk tesómékhoz. Kajával vártak minket: rakott zöldbab, de nem baj szeretjük. Utána sushiztunk és sós palacsintáztunk is. Végigjártunk pár turit és szokásos üzletet. Ezeknek a kincseit a következő bejegyzésben mutatom majd meg.